4 april

Lägesrapport Mars

Både vintern och det bistra marknadsklimatet håller i sig
Mars månad har bjudit på ett kallt och bistert klimat, såväl utomhus som på ränte- och aktiemarknaderna. Vad som dock värmde oss var den uppmärksamhet som riktades mot Simplicity i samband med Morningstar Fund Awards 2018. Vi hade som du kanske redan vet, den stora glädjen att mottaga priset som ”Best Fund House: Fixed Income” i Sverige. Simplicity Global Corporate Bond mottog också priset som ”Best Corporate Bond Fund”. I slutet av mars tilldelades även Simplicity Företagsobligationer ett internationellt pris från Thomson Reuters Lipper Fund Awards Nordics 2018 som bästa fond i kategorin ”Bond SEK – Best fund over 5 years”.

Läs mer om våra utmärkelser här.

Vi vill ta tillfället i akt att tacka för det förtroende ni kunder visat oss under åren vilket varit en starkt bidragande faktor till vår utveckling och de fina utmärkelserna.

Simplicity på EFN
Våra ränteförvaltare Henrik och Fabian medverkade också under månaden på EFN (Ekonomi- och FinansNyheterna). Ta del av inslaget via länken här: Länk till inslaget på EFN.

Marknadskommentar Mars
Den geopolitiska situationen i världen skapade oro på marknaderna under mars. I USA gav president Trump utrikesminister Rex Tillerson sparken samtidigt som hans beslut att införa importtullar på stål och aluminium medförde att hans ekonomiske rådgivare Gary Cohn valde att avgå. Tullarna bedöms öka risken för ett globalt handelskrig vilket bidrar till en ökad osäkerhet på marknaderna. Dessa händelser bidrog till att såväl börser som obligationsräntor sjönk under månaden.

Den amerikanska centralbanken, Fed, höjde som förväntat sin styrränta med 0,25 procentenheter. Marknadsreaktionerna efter räntebeskedet blev förhållandevis små och det största intresset riktades istället mot Fed-ledamöternas förväntningar om framtida räntehöjningar. Prognosen pekar fortfarande på totalt tre höjningar under 2018 men antalet ledamöter som tror på fyra höjningar eller fler, har ökat.

Fondernas utveckling
Den volatila trenden höll i sig även på aktiemarknaderna. Simplicity Afrika, Simplicity Kina och Simplicity Småbolag Global gick dock mot trenden och uppvisade positiva siffror. Bäst gick Simplicity Afrika som steg med 0,8% under månaden bland annat tack vare att fondens största innehav, telekombolaget Safaricom, steg med 5,5%. En annan sak som påverkade Sydafrika positivt var BNP-tillväxten för Q4 som uppgick till 3,1% vilket var 1,3 procentenheter högre än förväntat.

Den nystartade fonden Simplicity Småbolag Global, fick en bra start och steg med 0,2 % under sin första månad. Starkt bidragande var innehavet i Medifast, en konkurrent till Weight Watchers, som steg med 48%.

I Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige gjordes en del förändringar i portföljerna. Latour, Investor och SEB lämnades helt vilket bidrog till att vikten i finansbolag minskade i Simplicity Sverige, bland annat till förmån för sällanköpsbolag som exempelvis Dometic. I Simplicity Småbolag Sverige minskade istället industribolag till fördel för konsumentbolag, bl.a. köpte vi Husqvarna som nu är ett av fondens 10 största bolag.

I Indien fortsatte konsumentbolagen att överprestera marknaden vilket gynnade Simplicity Indien. Sektorn Dagligvaror utgör 24 % av fonden och samtliga av fondens innehav i sektorn steg under mars. Trots det följde fonden med den negativa marknadsutvecklingen och sjönk med 1,8%. Simplicity Norden sjönk med 1,1% där Norge nu utgör nu 21% av fonden då vikten i norska innehav ökades genom köp av aktier i DNB och Statoil.

På kreditmarknaden fortsatte nedgångarna i USA, Europa och Asien som en konsekvens av något lägre riskaptit medan de nordiska marknaderna höll emot väl. Under månaden deltog vi i emissioner i bland annat Fastpartner, Volvofinans Bank och Transcom. Simplicity Likviditet steg med 0,02% under månaden, Simplicity Företagsobligationer var oförändrad och Simplicity Global Corporate sjönk med 0,46%.

 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

13 februari

Simplicity Småbolag Global stängd 2019-02-18

Med anledning av President´s Day håller de amerikanska börserna helgstängt under måndagen den 18e februari, och likaså Simplicity Småbolag Global. Det officiella namnet på den tredje måndagen i februari är faktiskt inte President´s Day utan Washington´s Birthday, och firas till minne av USA´s förste president George Washington.

Läs vidare
1 februari

Lägesrapport Januari

Efter ett utmanande 2018, inleddes 2019 positivt med uppgångar på de flesta finansiella marknader. Bakgrunden till den ökade optimismen var bland annat förhoppningar om en lösning av handelskonflikten mellan USA och Kina samt förväntningar om en lägre räntehöjningstakt i USA. I Storbritannien röstade parlamentet ned det förslag till utträdesavtal som förhandlats fram mellan den brittiska […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2017