2024-02-22

Avkastning är inte allt – det finns risk också

Om att alla beslut handlar om risk och avkastning; om choklad och risk och avkastning; om ett test på risk och avkastning; om risk som inte ger avkastning; om risk som ger avkastning.

“If you want a guarantee, buy a toaster.”

Choklad och risk

Där står du igen, i affären och ska välja chokladkaka. Rader på rader på långa led ligger de orimligt många alternativen som noggrant ska analyseras. För här handlar beslutet, precis som alla andra beslut, om avkastning och risk.

Vanligtvis ligger inte lika mycket på spel och oftast har frågan om avkastningen är värd risken ett självklart svar. När du satte dig i bilen i morse för att åka till jobbet krävdes inte många sekunders analys för att slå fast för att avkastningen att komma till jobbet lätt var värd risken att köra ner i diket. Men blanda in några alternativ och hokus pokus – analysen är genast mer komplicerad. Ska man välja den där chokladkakan med nötter i som man vet att man gillar, eller ska man våga sig på den där med kanelbullesmak? Risken är ju att man slösar bort veckopengen på något som inte är gott, men tänk om det är gott, då har man utöver en god choklad också två bra alternativ att välja mellan i framtiden.

Samma överallt

På alla marknader är målet att maximera avkastningen i förhållande till risken. Vi betalar gladeligen mer för produkter med erkänd kvalitet och välkänt varumärke för att risken för krångel och besvikelser är lägre. Hästar med högre sannolikhet att vinna ett lopp har lägre odds och obligationer från företag med bättre kreditkvalitet ger lägre ränta. Men av någon anledning, helt obefogat, finns det en marknad som stretar emot och inte alls vill följa samma mönster.

Steget från chokladhyllan till aktiemarknaden är inte långt. Här handlar inte heller besluten om att köpa eller inte, utan om vilken och hur mycket. Vilken aktie? Hur många aktier? En klar fördel med aktier jämfört med choklad är dock att deras risk är lättare att kvantifiera och mäta. En given kung bland riskmått är volatilitet[1]. Det mäter hur mycket en aktie rört sig uppåt och neråt. Större svängar indikerar högre risk är tankegången; ett lättköpt koncept för alla som haft dåliga nyheter att leverera till någon med stora humörsvängningar.

Det här ska testas

Med hjälp av detta mått kan vi testa om aktier med högre risk också ger högre avkastning. Baserat på volatiliteten med 12 månaders historik delar vi in alla aktier i fem portföljer. I portfölj 1 hamnar högriskaktierna och i portfölj 5 hamnar lågriskaktierna. Detta gör vi varje månad 20 år bakåt i tiden och ser hur portföljerna hade utvecklats.

[1] Mått på risk är ett omtvistat ämne som ibland känns som en debatt om karnivordiet på miljöpartiet. Volatilitet är dock det överlägset vanligaste måttet på risk på finansmarknader i allmänhet.

Här är resultatet på Stockholmsbörsen:

sbx
[Diagrammet visar hypotetisk årlig totalavkastning för 5 portföljer bestående av aktier i Stockholm Benchmark Index. Varje månad sorteras aktierna baserat på 12 månaders volatilitet och delas in i femtedelar baserat på denna. Portföljerna är likaviktade. Testet är gjort under perioden 2002-01-31 - 2024-01-31. Valuta är SEK. Källa: Bloomberg.]

 

Här är resultatet på amerikanska aktier:

sbx2
[Diagrammet visar hypotetisk årlig totalavkastning för 5 portföljer bestående av aktier i Russell 1000 Index. Varje månad sorteras aktierna baserat på 12 månaders volatilitet och delas in i femtedelar baserat på denna. Portföljerna är likaviktade. Testet är gjort under perioden 1995-01-31 - 2024-01-31. Valuta är USD. Källa: Bloomberg.]

 

Här är resultatet på europeiska aktier:

sxxp
[Diagrammet visar hypotetisk årlig totalavkastning för 5 portföljer bestående av aktier i STOXX Europe 600 Index. Varje månad sorteras aktierna baserat på 12 månaders volatilitet och delas in i femtedelar baserat på denna. Portföljerna är likaviktade. Testet är gjort under perioden 2001-12-31 - 2024-01-31. Valuta är SEK. Källa: Bloomberg.]

 

Här är resultatet på kinesiska aktier:

csi
[Diagrammet visar hypotetisk årlig totalavkastning för 5 portföljer bestående av aktier i Shanghai Shenzhen CSI 300 Index. Varje månad sorteras aktierna baserat på 12 månaders volatilitet och delas in i femtedelar baserat på denna. Portföljerna är likaviktade. Testet är gjort under perioden 2005-04-30 - 2024-01-31. Valuta är CNY. Källa: Bloomberg.]

 

Här är resultatet på brasilianska aktier:

ibov
[Diagrammet visar hypotetisk årlig totalavkastning för 5 portföljer bestående av aktier i Ibovespa Brasil Sao Paulo Stock Exchange Index. Varje månad sorteras aktierna baserat på 12 månaders volatilitet och delas in i femtedelar baserat på denna. Portföljerna är likaviktade. Testet är gjort under perioden 2004-01-31 - 2024-01-31. Valuta är BRL. Källa: Bloomberg.]

Resultat

Här sammanfattar jag vad du redan förstått: Aktier med högst risk har haft klart lägre avkastning än aktier med lägst risk. Aktier lyder inte regeln att högre risk ska ge högre avkastning. Aktier gör tvärtom. Aktier är busig. Man ska inte få högre avkastning till lägre risk. Det är som om en snabb stabil häst skulle ha högre odds än en långsam häst som springer åt fel håll ibland. Inte heller går det att skylla på riskmåttet vi använt eftersom andra mått på risk ger liknande resultat.

Det är vårt fel

Men det är såklart inte aktiernas fel. Det är vi investerare som styr priset på aktier och därför är det också vårt fel att det ser ut så här.

Det är våra reptilhjärnors fel. Det är tråkigt att investera i tråkiga lågriskbolag och roligt att investera i högriskbolag som plötsligt kan explodera i storlek. Vi vill också, som Forrest Gump, sitta på en parkbänk och berätta för passerande att vi köpte aktier i Apple (fast nästa Apple) för några år sedan. Att en lågriskaktie ska ta oss dit ter sig föga troligt.

Det är våra incitaments fel. Fondförvaltare investerar hellre i högriskaktier eftersom de har press på sig att slå index. Dessutom är de giriga as (inte jag, de andra) som inte förlorar när deras fond går ner men blir ekonomiskt belönade när den går bra. Bäst att ladda på med lite risk för att vara på den säkra sidan.   

Det är våra egons fel. Att inte köpa högriskaktier kanske är en bra regel för gemene man, men jag! Jag som faktiskt vet vad jag sysslar med och vet hur man hittar riktiga fynd på börsen, för mig finns det större skatter att hämta på de stora äventyren. Och jag kör bättre bil än de flesta andra också för den delen.

Vad ska man göra då?

Så vad ska alla fallskärmshoppare, bergsklättrare, kovältare och andra adrenalin-junkies hitta på i jakten på bättre riv i portföljen? Låt mig, förvaltare av en småbolagsfond, komma med ett förslag: Investera i småbolag, till exempel i en småbolagsfond! Detta har åtminstone varit ett vinnande koncept historiskt över långa perioder och på många olika aktiemarknader.

sverige
[Grafen visar utveckling för OMX Stockholm Benchmark Index (Storbolag) och Carnegie Small Cap Index (Småbolag) mellan 2001-12-31 och 2023-12-31. Valuta är SEK. Källa: Bloomberg.
globalt
[Grafen visar utveckling för Bloomberg World Large & Mid Cap Index (Storbolag) och Bloomberg World Small Cap Index (Småbolag) mellan 2003-03-31 och 2023-12-31. Valuta är USD. Källa: Bloomberg.

Anledningen till den högre avkastningen tror man är, hör och häpna, den högre risken. Småbolagsaktier är generellt mer volatila, är mer koncentrerade till en marknad (geografisk eller produktmässigt) och har högre tillväxt med ett större utfallsspann. Men trots att de är lite mer rock’n’roll får man också betalt för den högre risken. Av någon anledning verkar marknaden justera värderingarna för ”småbolagsrisken” men inte för den mer företagsspecifika risken som vi också ser i volatiliteten.

Vad mer ska man göra då?

Statistiken ger fler förslag på vad man ska göra. Man ska inte ta för givet att högre risk betalar sig. Man ska fråga sig själv om man lägger för lite vikt vid riskerna i en aktie och fokuserar för mycket på möjligheterna. Man ska inte ta några risker gratis. Och man ska inte köpa choklad med kanelbullesmak.

Artikeln uttrycker författarens åsikter vid publiceringens tidpunkt vilka med tid kan ändras utan allmän underrättelse. Eventuella faktafel är författarens egna. Publiceringen sker utan ansvar eller skyldighet från Simplicity. Innehållet ska inte betraktas som finansiell rådgivning eller uppmaning att fatta vissa beslut. Alla beslut som tas baserat på informationen sker helt på egen risk. Alla investeringar är förenade med risk och det är inte säkert du får tillbaka hela det investerade beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

1 oktober

Lägesrapport September 2024

Den gamla devisen om att september skall vara en svag börsmånad infriades inte i år då de flesta aktiemarknader steg. Även räntemarknaden utvecklades väl med sjunkande räntor för såväl korta som långa obligationer. En förklaring till den ökade optimismen är en allt mer utbredd uppfattning om att det blir en mjuklandning i den amerikanska ekonomin istället […]

Läs vidare
1 oktober

Räntebrev September 2024

Aktiebrev Lägesrapport Räntebrev per 2024.09.30 Förvaltarkommentar Den gamla devisen om att september skall vara en svag börsmånad infriades inte i år då de flesta aktiemarknader steg. Även räntemarknaden utvecklades väl med sjunkande räntor för såväl korta som långa obligationer. En förklaring till den ökade optimismen är en alltmer utbredd uppfattning om att det blir en […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023