Räntebrev

per 2025.02.28

Förvaltarkommentar

Händelseutvecklingen under februari kan beskrivas som kaotisk med en rad olika politiska utspel från framför allt amerikanskt håll. Tullfrågan har varit i stort fokus och stor osäkerhet råder kring hur stora tullar som kommer införas och vad de ekonomiska konsekvenserna av dem kommer bli. För närvarande verkar det som att USA kommer införa tullar mot Mexiko och Kanada den 4 mars. Dessutom skall tullar på kinesiska varor höjas med 10 procentenheter. Donald Trump har också talat om att införa 25-procentiga tullar på vissa varor från EU, bland annat bilar. Enligt uttalande från olika europeiska politiker är EU beredda att svara på detta genom att införa tullar på amerikanska varor. USA har också flyttat fram sina positioner kring kriget i Ukraina genom att inleda samtal med Ryssland och förhandlingar med Ukraina om mineralrättigheter.

Efter det havererade mötet mellan Trump och Zelensky i Vita Huset är dock läget mycket osäkert. USA verkar inte heller vara intresserade av att inkludera europeiska länder i diskussionerna kring Ukrainas framtid vilket väckt starka känslor i Europa. I tillägg till detta framförde USA vicepresident, JD Vance, stark kritik mot Europa under sitt anförande vid säkerhetskonferensen i München. Den allmänna slutsatsen av den senaste tidens amerikanska agerande är att europeiska länder måste inrikta sig på ett minskat samarbete med USA och en drastisk ökning av de egna försvarsutgifterna. Detta är i och för sig inte någon ny insikt, men den har accentuerats under den senaste månaden. Allt annat lika bör det ändrade världsläget leda till högre riskpremier, men marknadsreaktionerna har än så längre varit relativt begränsade.

På den ekonomiska fronten kom det bland annat in statistik som visade att den amerikanska ekonomin växte med 2,3 % i årstakt under sista kvartalet 2024. Detta är en tydlig inbromsning jämfört med de två föregående kvartalen då tillväxten uppgick till cirka tre procent. Räntorna på amerikanska statsobligationer sjönk under månaden. Det talas om att detta är en effekt av att den Elon Musk-ledda rationaliseringen av statsapparaten förväntas leda till ett lägre upplåningsbehov i USA. Om så är fallet eller om det är en reflektion av sänkta tillväxtförväntningar återstår att se, men räntan på en tioårig amerikansk statsobligation är nu mer än 50 punkter lägre än toppnoteringarna under januari.

I Sverige verkar återhämtningen vara på gång då både BNP och den privata konsumtionen steg mer än förväntat under det fjärde kvartalet. Den svenska inflationen steg med 2,7 % rensat för energipriser under januari. Detta var betydligt högre än vad både marknaden och Riksbanken räknat med och detta bekräftar bilden om att Riksbanken för närvarande befinner sig i ett ”vänta och se-läge”. I Europa ligger förväntningarna om en räntesänkning med 25 punkter i mars från ECB kvar och marknaden diskonterar också ett antal ytterligare sänkningar under året.

Kreditmarknaden fortsatte att utvecklas väl och volatiliteten var förhållandevis låg. Företagen har fortsatt att rapportera under månaden och resultaten har i vanlig ordning varit lite varierande, men totalt sett har utfallen varit goda ur ett kreditperspektiv. Bostadsbyggaren SIBS meddelade att de har brutit mot sina obligationsvillkor genom att ta upp nya lån. Företagets lyckades dock sluta en överenskommelse med sina obligationsägare om ett godkännande av överträdelsen efter att en grupp investerare, ledda av bolagets huvudägare Neptunia Invest, förbundit sig att tillskjuta mer eget kapital i SIBS. Neptunia erbjöd också sina obligationsägare häva köpet av den obligation de gav ut i början av månaden. Effekterna av händelserna gav endast begränsad påverkan på utvecklingen i våra fonder. Fastpartner fick sitt kreditbetyg höjt av Moody´s från B1 till Ba3 med positiva utsikter och S&P gav Castellum en rating på BBB med stabila utsikter. Båda nyheterna togs emot positivt av marknaden. Isländska Arion Banki annonserade ett förslag på en sammanslagning med sin konkurrent Islandsbanki. Förslaget avvisades dock av Islandsbankis styrelse då de menar att det är osannolikt att konkurrensmyndigheterna kommer godkänna affären.

Aktiviteten i primärmarknaden var fortsatt god och ett antal bolag valde att ge ut nya obligationer. Simplicity deltog bland annat i emissioner i Heimstaden Bostad, Lifco, Landsbankinn och Protector Forsikring.

Samtliga fonder hade en god utveckling och steg under månaden. Se tabellen nedan för aktuella avkastningssiffror och nyckeltal.

Simplicity Likviditet +0,29 %
Simplicity Företagsobligationer+0,56 %
Simplicity Global Corporate Bond
+0,93 %
Simplicity High Yield+0,73 %

Ta del av räntefondernas nyckeltal. För fullständig månadsrapport se rapport i PDF.

Nyckeltal per 2025.02.28

Simplicity Likviditet

per 2025.02.28
  • Avkastning YTD 0,64%
  • Yield innan avgifter: 2,85-2,95%
  • Ränteduration: 0,15 år
  • Kreditduration: 1,49 år

Simplicity Företagsobligationer

per 2025.02.28
  • Avkastning YTD 1,16%
  • Yield innan avgifter: 5,40-5,50%
  • Ränteduration: 0,72 år
  • Kreditduration: 2,82 år

Simplicity Global Corporate Bond

per 2025.02.28
  • Avkastning YTD 1,78%
  • Yield innan avgifter: 6,50-6,60%
  • Ränteduration: 3,05 år
  • Kreditduration: 3,35 år

Simplicity High Yield

per 2025.02.28
  • Avkastning YTD 1,53%
  • Yield innan avgifter: 7,20-7,30%
  • Ränteduration: 0,92 år
  • Kreditduration: 3,01 år

Notera att vi redovisar fondernas yielder före avgifter. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad. 

Copyright Simplicity AB 2023