2023-12-22

Fonduppdatering Simplicity Green Impact – Dec 2023

Med bara några få dagar kvar av 2023 kommer här årets sista fonduppdatering för Simplicity Green Impact. Fonden är i år upp 15,3 %.

Utveckling i december

 • Under december har fonden hittills stigit med 5,6 %.
 • Federal Reserves räntebesked förra veckan, där den amerikanska centralbanken signalerade en ljusare bild av inflationen och snabbare räntesänkningar än tidigare, har haft en positiv effekt på börshumöret.
 • Flera amerikanska fondinnehav har gått extra starkt under december. Exempelvis har Enphase Energy (tillverkare av nyckelkomponenter till solpaneler) stigit med 27,8 % och Beazer Homes USA (energieffektiv husbyggare) med 22,4 % under månaden hittills.

COP28 – FN:s klimatkonferens i Dubai

 • Efter många turer nåddes ett historiskt klimatavtal förra veckan då länderna för första gången enades om att inkludera formuleringen om att världen ska ”röra sig bort från fossila bränslen”.
 • En ytterligare framgång i överenskommelsen är målsättningen om att kapaciteten för förnybar energi ska tredubblas till år 2030 samtidigt som åtgärderna för energieffektivisering ska dubblas.
 • Klimatavtalet är en tydlig signal och påminnelse om de stora investeringar som behövs göras under en kort tid för att möjliggöra energiomställningen och minska globala utsläpp.
 • Särskilt intressant är detta för fondens investeringsteman förnybar energi (ex. First Solar) och energieffektivitet, såsom elektrifiering (ex. ABB), värmepumpar (ex. Nibe), isolering (ex. Inwido) och elfordon (ex. Infineon).

Metaller för den gröna omställningen

 • En hörnsten i hela energiomställningen är behovet av metaller. Koppar behövs för utbyggnaden av elnät, litium till batterier och aluminium för solpanelsramar, och så vidare.
 • Att gräva upp nya metaller från jorden är dock energiintensivt och kostsamt.
 • Som alternativ tycker vi att en attraktiv och hållbar metallexponering är genom att investera i återvinning. Metaller är idealiska för återvinning då de kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvalitén försämras.
 • Ett fondinnehav som har exponering mot världens efterfrågan på metaller är amerikanska Commercial Metals. Bolaget är verksamma inom återvinning och bearbetning av nästan alla typer av metaller.

Procentuell utveckling är utryckt i SEK.

Vi på Simplicity önskar dig en God Jul & Gott Nytt År!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad.

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

22 februari

Avkastning är inte allt – det finns risk också

Om att alla beslut handlar om risk och avkastning; om choklad och risk och avkastning; om ett test på risk och avkastning; om risk som inte ger avkastning; om risk som ger avkastning. “If you want a guarantee, buy a toaster.” Choklad och risk Där står du igen, i affären och ska välja chokladkaka. Rader […]

Läs vidare
16 februari

Handelsinformation: Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact stängda för handel 2024-02-19

Med anledning av President´s Day är de Amerikanska börserna stängda för handel under måndagen den 19 februari 2024. Då Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact investerar en betydande andel av fondens tillgångar på just de Amerikanska börserna är därmed fonden stängd för handel på detta datum. Fonden öppnar åter för handel i vanlig ordning […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023