2022-10-28

Starka rapporter bland Simplicitys innehav

Vi är just nu inne i en intensiv rapportperiod för börsbolagen som släpper kvartalsrapporter på löpande band. Företagens resultat har i år fått stå i skuggan av inflation, ränteoro, energikris och svaga konjunkturprognoser som i stället drivit börsen nedåt. Hittills har rapporterna, precis som tidigare under året, varit bra och visar föga tecken på en stundande lågkonjunktur. Trots ett starkt fjolår har majoriteten som rapporterat lyckats växa både resultat och omsättning jämfört med motsvarande period 2021. Analytikerkåren verkar därmed gjort rätt i att envist stå fast vid till synes höga estimat samtidigt som börsen fallit brant.  

I både Simplicity Norden och Simplicity Sverige har de stora verkstadsbolagen rapporterat bra. För exportbolag som Sandvik verkar den försvagade kronan gjort gott för både försäljningsvolym och orderingång. Bolaget slog förväntningarna på både resultat och omsättning, liksom Atlas Copco och Volvo som släppte liknande rapporter. Dessutom har fondernas banker kommit med urstarka rapporter långt över förväntningarna tack vare höga räntenetton och i stort sett obefintliga kreditförluster. Danske Bank, Handelsbanken, Swedbank, SEB, Nordea och DNB har alla stigit brant under rapportmånaden.  

Hexatronics höga tillväxt fortsatte förra kvartalet vilket ledde till rally för aktien som är ett större innehav i Simplicity Småbolag Sverige, men bolaget återfinns även i Simplicity Sverige och Simplicity Norden. Omsättningen steg med 91% jämfört med motsvarande period förra året. Simplicity Småbolag Sverige har haft flera kursrusare under rapportperioden. Studsvik ökade både omsättning och rörelsemarginal under det tredje kvartalet efter att verksamheten i Tyskland sett ökad efterfrågan samtidigt som den nya svenska regeringen talat varmt om kärnkraft.  

Hexpol, som återfinns i Simplicity Norden, Simplicity Sverige, Simplicity Småbolag Sverige samt Simplicity Småbolag Global, slog förväntningarna trots fortsatta leveransproblem och ökade materialkostnader. Den organiska försäljningstillväxten för kvartalet var hela 21%.  

ExlService, vilket är största innehavet i Simplicity Småbolag Global, rapporterade bättre resultat än väntat och höjde dessutom sin guidning för helåret. Fondens VVS-bolag Comfort Systems och Emcor (även i Simplicity Green Impact) rapporterade också starka siffror och jobbar fortfarande med att komma ikapp efterfrågan.  

Även Badger Meter, ett av de större innehaven i Simplicity Green Impact, släppte rapport som vittnar om fortsatt hög efterfrågan, särskilt för deras smarta digitala vattenmätare. Både försäljning och resultat slog nytt rekord.  

Bland innehaven i Simplicity Fastigheter var Atrium Ljungberg bland de första att rapportera och bolaget satte ribban högt med positiva värdeförändringar på fastighetsbeståndet. Även Sagax släppte en stark rapport med en 24 procentig ökning av förvaltningsresultatet.  

Marknaderna har under rapportperioden haft ett tydligt fokus på företagens marginaler och straffat de som inte lyckats kompensera för ökade kostnader. Inflationen är helt klart ett större problem för vissa bolag, särskilt om lönsamheten normalt sett är lägre och belåningen högre. Mörka börsmoln och negativa ekonominyheter till trots, ur ett relativt perspektiv kanske välskötta kvalitetsbolags bästa tid är nu. 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

3 juni

Lägesrapport Maj 2024

Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den geopolitiska situationen är fortsatt besvärlig med […]

Läs vidare
3 juni

Räntebrev Maj 2024

Aktiebrev Lägesrapport Räntebrev per 2024.05.31 Förvaltarkommentar Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023