Förvaltarkommentar
Mars blev en händelserik månad inom en rad olika områden. Ryssland skakades av en terrorattack mot en konserthall i Moskva där det rapporterats om mer än hundra döda. IS har tagit på sig ansvaret för dådet och ett antal personer har gripits av ryska myndigheter. I USA står det nu klart att det blir Donald Trump och Joe Biden som blir sitt respektive partis kandidater i höstens presidentval. Det kommer med största sannolikhet bli en annorlunda och stökig valrörelse som kan få inverkan på börser och räntor. Trump brottas med ett antal rättsprocesser och hotas av utmätning om han inte klarar av att betala tidigare utdömda böter i tid. Biden pressas å sin sida av låga opinionssiffror och av kritik mot sitt förhållningssätt i konflikten mellan Israel och Hamas. Marknaden tog dock liten notis om den geopoliska utvecklingen, då investerarna fortsatte att fokusera på den ekonomiska utvecklingen, inflationen och styrräntorna.
Månadens inflationsstatistik visade på något högre inflation i den amerikanska ekonomin, men tjänsteinflationen dämpades vilket lugnade marknaden något. Fed lämnade också sin styrränta oförändrad och Fed-ledamöterna bedömer fortfarande att det är lämpligt med tre sänkningar under året. ECB gjorde inte heller några justeringar av sina styrräntor och kommunikationen var förhållandevis oförändrad jämfört med föregående möte. Allt mer pekar nu mot en första sänkning av ECB i juni. I Sverige sjönk kärninflationen till en nivå under såväl marknadens som Riksbankens förväntningar vilket kan ge stöd för lättare penningpolitik. I samband med sitt direktionsmöte indikerade de också att det är troligt att en sänkning kan ske i maj eller juni. Marknaden tog fasta på uttalandet från Riksbanken och diskonterar för närvarande 80 % sannolikhet för 25 punkters sänkning vid mötet den 8 maj. Prissättningen har dock varierat en hel del under månaden.
I Japan tog en 17-årig epok med negativa räntor slut då Bank of Japan höjde sin styrränta till intervallet 0,0-0,1 procent. Även om Japan fortsätter höja räntan är de flesta bedömare ense om att det inte kommer att bli tal om några stora räntehöjningar. Den schweiziska centralbanken sänkte oväntat räntan vilket är intressant ur ett svenskt perspektiv, då det visar att en oberoende centralbank kan sänka räntan utan att invänta större aktörer som ECB och Fed. Det bör dock tilläggas att Schweiz, till skillnad från Sverige, inte brottas med de problem en svag valuta för med sig.
Den ökade riskviljan påverkade även kreditmarknaderna som hade en stark utveckling under mars. Aktiviteten i marknaden var hög och ett stort antal bolag utnyttjade det positiva sentimentet till att ge ut nya obligationer. Det starka sentimentet kan illustreras av att ett antal fastighetsbolag kunde emittera icke säkerställda obligationer till kreditspreadar som var lägre än de kreditmarginaler de, enligt uppgift, betalar när de lånar med pantbrev som säkerhet i banksystemet. Kredithanteringsföretaget Intrum hamnade i rampljuset efter en rad olika nyheter. Företagets aktier och obligationer har varit pressade under en längre tid och volatiliteten i instrumenten har varit hög. Bolaget har vid upprepade tillfällen kommunicerat att den underliggande verksamhet utvecklas väl men att de har en ambition att sänka skuldsättningen. I mitten av månaden meddelade bolaget att de har anlitat rådgivare för att göra en översyn av skuldstrukturen. Denna nyhet fick företagets obligationer att gå ned kraftigt i pris då den tolkas som att en skuldnedskrivning skulle kunna bli aktuell. Med Simplicity Likviditet undantaget, så har vi innehav i Intrum i samtliga räntefonder och Intrum bidrog därmed negativt till månadens avkastning. Vår exponering är dock förhållandevis låg och vi har sedan tidigare bytt från obligationer som handlas till hög kurs till obligationer med längre löptider som handlas med låg kurs. Nedgången i den sistnämnda kategorin av obligationer var lägre vilket också dämpade de negativa effekterna för oss.
Samtliga fonder hade en stark utveckling under månaden och aktiviteten i fonderna var hög. Vi deltog bland annat i nyemissioner i Noba Bank, Orexo, Stillfront och NCC. Simplicity Likviditet gick upp med 0,44 % medan Simplicity Företagsobligationer, Simplicity Global Corporate Bond, Simplicity High Yield samt Simplicity Maturity 2027 steg med 0,91 %, 1,14 %, 1,05 % respektive 0,87 %.
Nyckeltal per 2024.03.31
Ta del av räntefondernas nyckeltal. För fullständig månadsrapport se rapport i PDF.
Simplicity Likviditet
per 2024.03.31
- Avkastning YTD 1,01%
- Yield innan avgifter: 4,80-4,90%
- Ränteduration: 0,21 år
- Kreditduration: 1,19 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav
Simplicity Företagsobligationer
per 2024.03.31
- Avkastning YTD 2,62%
- Yield innan avgifter: 7,70-7,80%
- Ränteduration: 0,80 år
- Kreditduration: 2,50 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav
Simplicity Global Corporate Bond
per 2024.03.31
- Avkastning YTD 2,34%
- Yield innan avgifter: 7,80-7,90%
- Ränteduration: 2,15 år
- Kreditduration: 2,58 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav
Simplicity High Yield
per 2024.03.31
- Avkastning YTD 3,05%
- Yield innan avgifter: 9,70-9,80%
- Ränteduration: 0,84 år
- Kreditduration: 2,91 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav
Simplicity Maturity 2027
per 2024.03.31
- Avkastning YTD 2,45%
- Yield innan avgifter: 7,30-7,40%
- Ränteduration: 0,84 år
- Kreditduration: 2,91 år
Månadsrapport med nyckeltal och innehav
Notera att vi redovisar fondernas yielder före avgifter.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad.