Förvaltarkommentar
- Politiska konflikter ligger som en blöt filt över finansmarknaderna och utvecklingen på aktiemarknaderna präglades återigen av utspel från Trump-administrationen. Tarifferna mot Mexiko och Kanada blev framflyttade till första veckan i mars då också Kina kommer få ytterligare en omgång med höjda tariffer på 10%. USA:s relation till Ukraina fick också en sorglig utveckling, och europeiska ledare har börjat inse att man måste anpassa sig till en ny säkerhetspolitisk verklighet där amerikansk stöttning är mer oviss än tidigare.
- Kinas svar på de höjda tarifferna var sansade för att undvika en eskalerad konflikt, men kommentarerna inför nästa salva har samtidigt varit skarpa. Kinesiska aktier utvecklades positivt, om än volatilt. Troligtvis blir ytterligare stödåtgärder en viktig diskussionspunkt på partikongressen i början av mars.
- USA:s ekonomi visar plötsligt svaghetstecken efter år av stark utveckling. Inflationsdata tickar uppåt och konsumenterna håller hårdare i pengarna. De som tidigare köpt idén att Trump kommer föra en börsvänlig politik verkar inte lika övertygade längre. Amerikanska aktieindex föll, långräntor steg och dollarn försvagades mot de flesta större valutor under månaden. Warren Buffett verkar också tveksam att döma av Birkshire Hathaways likvida medel som nu utgör en tredjedel av marknadsvärdet på oraklets investmentbolag.
- Månadens europeiska inflationssiffror var beskedliga och gav stöd till ECB:s bombsäkra räntesänkning i mars. Inflationsutvecklingen går stick i stäv med den i USA där prisnivån steg med 3,0% i januari, och även i Sverige gick utvecklingen i fel riktning då kärninflationens senaste siffra var 2,7%. Svensk BNP överraskade också på uppsidan då tillväxten på 0,8% var klart över de 0,3% som analytikerna förväntade sig. Riksbankens semester verkar kommit tidigt i år.
Utveckling per 2025.02.28
Simplicity Norden
Avkastning per 2025.02.28
- 1,5%
- 7,2%
- 14,3%
- 8,1%
Utveckling
Fondens övervikt i banksektorn var positivt för utvecklingen för fjärde månaden i rad då SEB, Danske Bank, Handelsbanken, Swedbank, Nordea och DNB alla låg i fondens topp 10-lista över bidragsgivare. Volvo gick också starkt då flera analytiker ser mer optimistiskt på lastbilsmarknaden och höjde bolagets riktkurs.
Större innehavsförändringar
Simplicity Sverige
Avkastning per 2025.02.28
- 1,8%
- 6,5%
- 12,2%
- 8,0%
Utveckling
Fondens banker utvecklades bättre än marknaden även denna månad. SEB och Handelsbanken gick särskilt starkt med uppgångar runt 10%. Sentimentet för sektorn har fortsatt ge stöd efter de starka kvartalsrapporterna inom sektorn. Volvo, Ericsson och Skanska hörde också till de större bidragsgivarna.
Större innehavsförändringar
Simplicity Småbolag Sverige
Avkastning per 2025.02.28
- -0,7%
- 6,7%
- 13,3%
- 5,8%
Utveckling
Fondens innehav utvecklades spretigt då två tredjedelar av innehaven sjönk men de största rörelserna var uppgångar. Storskogen, Alimak och Attendo mäktade med uppgångar på över 20% som följd av att bolagens kvartalsrapporter slog förväntningarna.
Större innehavsförändringar
Simplicity Småbolag Global
Avkastning per 2025.02.28
- -6,4%
- -4,7%
- 21,2%
- -1,8%
Utveckling
Starkare krona och svag amerikansk börs låg bakom fondens nedgång under månaden. Marknaden var hänsynslös mot företagen som kom med någon form av besvikelse i sin kvartalsrapportering och det ekonomiska nyhetsflödet var inte mycket till hjälp. Fondens europeiska tårtbit steg dock, liksom Samyang Foods som rusade med 21%.
Större innehavsförändringar
Simplicity Fastigheter
Avkastning per 2025.02.28
- -5,0%
- -8,5%
- 3,3%
- -4,4%
Utveckling
Fastighetsaktier föll under månaden då förutsättningarna för räntesänkningar försvagades. Nordiska fastighetsmarknaden visar dock tecken på förbättring, med transaktionsvolymer upp 17 % år över år i januari.
Större innehavsförändringar
Simplicity Green Impact
Avkastning per 2025.02.28
- -6,5%
- -10,8%
- 3,8%
- -3,7%
Utveckling
Det fanns få platser att gömma sig på i februari då de globala aktiemarknaderna utvecklades svagt samtidigt som den svenska kronan rusade. Hållbar infrastruktur var det tema i fonden som utvecklades bäst, bland annat tack vare att Knorr-Bremse, tillverkare av bromssystem för järnväg, bidrog med positiv avkastning.