2021-05-03

Lägesrapport April

Marknaden

Rapportsäsongen för det första kvartalet 2021 är i full gång och än så länge har en stor andel av de rapporterande företagen överträffat marknadens förväntningar både vad avser omsättning och resultat. De internationella börserna steg under månaden även om volatiliteten bitvis var hög då aktiemarknaderna inte gillade uppgifterna om höjda skatter i USA i samband med ytterligare stimulanspaket. Den starka återhämtningen som synts i både makrostatistik och bolagsrapporter verkar gjort investerarkollektivet mer komfortabelt med att bolagsvärderingarna kommer att tåla stigande räntenivåer framöver.

Marknaden reagerade positivt på att den amerikanska centralbanken Fed inte gjorde några större förändringar av sin penningpolitik i samband med sitt policymöte och indikerade ej heller att de skulle vara på väg att minska sina stimulanser. Man tonade även ned risken för ett mer varaktigt inflationstryck och betonade också att de är mer optimistiska till den ekonomiska utvecklingen. De amerikanska långräntorna sjönk något under månaden, vilket också bidrog till förbättrat sentiment på aktiemarknaden.

En rad olika prognosmakare presenterade nya konjunkturrapporter som i de flesta fall pekar på en kraftig ekonomisk återhämtning under 2021 följt av en god, men något lägre tillväxt under 2022.

Räntefondernas utveckling

Kreditmarknaden utvecklades starkt under månaden understödd av fortsatt god riskaptit och starka företagsresultat. Aktiviteten i primärmarknaden ökade successivt under månaden och ett stort antal transaktioner genomfördes i Norden. Simplicity deltog bland annat i emissioner i transportföretaget Seaspan Corporation, fastighetsbolaget Bonnier Fastigheter och laxodlaren Salmar. Ett antal företag, däribland kosmetikaföretaget Oriflame, logistikbolaget Scan Global och kredithanteringsföretaget DDM valde att utnyttja de goda marknadsförutsättningarna för att refinansiera sina utestående obligationer genom att ge ut nya. Nischbanken Resurs Bank fick höjt kreditbetyg av kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating, vilket ledde till att kurserna på bolagets obligationer steg.

Samtliga Simplicitys fonder påverkades positivt av det starka marknadssentimentet och de sjunkande kreditspreadarna. Simplicity Likviditet och Simplicity Företagsobligationer steg med 0.06 % respektive 0,38 % medan Simplicity Global Corporate Bond och Simplicity High Yield gick upp med 0,80 % respektive 0,79 %.

Läs månadens Räntebrev här

Aktiefondernas utveckling

Aktiefonderna utvecklades starkt under månaden drivet av rapporter, makrostatistik och positivt sentiment. Flera bolag inom olika industrier kom inför rapportperioden med omvända vinstvarningar däribland ABB, Traton, Avanza och Boozt som samtliga steg under månaden. Rapporterna som släpptes var också starka över lag i förhållande till analytikernas prognoser.

Fastighetsbolagen och hälsovårdsbolagen fick under månaden revansch för sin sämre utveckling tidigare under året. Kursen för hälsovårdsbolaget Arjo, som är tongivande i alla de tre hemmamarknadsfonderna Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige, steg med 30% efter förbättrad vinstmarginal och bra orderingång. Även branschkollegorna Addlife, Xvivo, Medicover, Vitrolife, Getinge och Revenio låg i topp i fonderna. Den sistnämnda återfinns även i Simplicity Småbolag Global vars avkastning under månaden mattades av negativ valutaeffekt.

Fastighetsbolagens framfart märktes också på utvecklingen för Simplicity Fastigheter, som var vår främsta fond avkastningsmässigt under månaden. Särskilt bra gick Diös som ser ett ökat intresse för bolagets norrländska fastigheter samtidigt som förvaltningsresultatet var bättre än väntat. Aktien är dock fortfarande billig relativt branschen i förhållande till förväntat förvaltningsresultat.

Samtliga Simplicitys aktiefonder steg under månaden drivet av fortsatt positiva utsikter med stark bolagsrapportering och expansiva centralbanker. Simplicity Norden gick upp med 3,4%, Simplicity Sverige5,4%, Simplicity Småbolag Sverige 8,2%, Simplicity Småbolag Global 0,1% och Simplicity Fastigheter 9,4%

Läs månadens Aktiebrev här

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter April (PDF)

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

9 juli

Aktier och fotboll – en lyckad kombo

Om vad vi grubblar över när vi tittar på fotboll. Aktierna som platsar i Stockholmsbörsens startelva. Vad som kännetecknar en bra målvakt. Vad Brolin och Lundin har gemensamt och till sist ett förslag. “Körde förbi ett fängelse igår där jag såg att fångarna var ute på rastgården å spelade fotboll. Så jag vevade ner rutan […]

Läs vidare
3 juli

Handelsinformation: Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact

Med anledning av helgdag i USA är Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact stängda för handel 2024-07-04. En order som registreras när en fond är stängd för handel utförs när fonden är öppen för handel igen. Fonderna öppnar åter för handel fredag 5 juli. Om du har några frågor gällande din fondhandel eller ditt […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023