2021-01-04

Lägesrapport December

Marknaden
Avslutningen av 2020 innebar bland annat för oss på Simplicity en fondstart då vi den 11:e december startade fonden Simplicity Fastigheter. En nordisk fastighetsfond vi är glada att nu lägga till i vårt produktutbud. Läs gärna mer om fonden på vår hemsida där du också kan se en kort videopresentation.

På marknaderna blev avslutningen intensiv vilket väl får sägas vara typiskt för detta mycket annorlunda år. Efter många turer och en deadline som gång på gång flyttades fram, lyckades EU och Storbritannien till slut enas om ett handelsavtal.

Samtidigt som antalet nya Coronafall fortsatte öka i hög takt och en ny muterad virusvariant började sprida sig, inleddes de första vaccinationerna mot Covid-19 runtom i världen. Detta ger hopp om att vi skall kunna börja se slutet på pandemin. De flesta internationella börser steg under december medan den svenska börsen föll tillbaka något efter ett i övrigt starkt 2020.

Centralbankerna i såväl Europa som USA lovade i samband med sina direktionsmöten att fortsätta med sina tillgångsköp under överskådlig tid. I USA meddelade Fed att de kommer fortsätta med sina köp till dess att ekonomin uppvisar en signifikant förbättring samtidigt som de återupprepade att de anser att finanspolitiska stimulanser kommer fungera bättre för att lindra effekterna av pandemin.

Räntefondernas utveckling
Kreditmarknaderna avslutade året starkt även om volatiliteten bitvis var lite högre i samband med att investerare tog hem vinster inför årsskiftet. I den nordiska fastighetsmarknaden var det mycket hög aktivitet under månaden. Budstriden om det norska fastighetsbolaget Entra fortsatte efter att både Castellum och SBB höjt sina bud och Balder köpt 15 procent av aktierna i bolaget. SBB genomförde också ett mindre köp då de förvärvade drygt 54 procent av aktierna i Offentliga Hus och uppgav samtidigt att de avser lämna ett bud på resterande aktier i bolaget.

Samtliga fonder hade en stark utveckling och gynnades bland annat av sjunkande kreditspreadar för obligationer i bank- och fastighetssektorerna, där bland annat fondernas innehav i Niam, Offentliga Hus och SBB bidrog positivt. Simplicity Likviditet steg med 0,11 procent, Simplicity Företagsobligationer med 0,67 procent medan Simplicity Global Corporate Bond och Simplicity High Yield gick upp med 0,70 respektive 0,96 procent.

Läs månadens Räntebrev här

Aktiefondernas utveckling
Aktiemarknaderna avslutade året positivt, om än med något blandad utveckling. Danske Bank, SEB och Swedbank var återigen i blåsväder då FBI inlett utredningar om penningtvätt och bedrägeri. De nordiska storbankerna föll brett på aktiemarknaden under månaden då även Nordea och Handelsbanken utvecklades svagt.

I takt med att smittspridningen fortsatte öka runt om i världen och uppmaningar kom om att undvika fysiska butiker under julhandeln gynnades både e-handlare och spelutvecklare vilka därmed återigen hade en mycket bra månad. BHG Group, Lyko samt Boozt steg alla med över 15 procent och Embracer, G5 Entertainment, Rovio och Enad Global 7 avslutade även de året starkt. Den sistnämnda rusade med hela 49 procent på höjda rekommendationer, lyckad kapitalintagning och förvärv av en utvecklingsstudio.

Småspararmäklaren Avanza blev dubbelt prisad under månaden. Först fick de utmärkelsen Sveriges nöjdaste sparare, detta för elfte året i rad, och ett par veckor senare blev de för tredje året utsedda till årets bank av tidningen Privata affärer. Aktien steg med 24 procent under december och var den största bidragsgivaren i Simplicity Småbolag Sverige där aktien väger 2,1 procent. Även Simplicity Sverige har innehav i aktien med en position på 1,2 procent. Bakom kursuppgången ligger dock snarare Avanzas kundtillväxt än de fina utmärkelserna. I slutet av november var kundstocken 29 procent högre än ett år tidigare samtidigt som sparkapitalet ökat med hela 39 procent.

Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige steg under månaden med 3,8 respektive 6,2 procent. Simplicity Norden och Simplicity Småbolag Global steg med 1,0 respektive 2,2 procent. Simplicity Fastigheter som startade den 11:e december steg med 3,5 procent.

Läs månadens Aktiebrev här

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter Dec (PDF)

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

3 juni

Lägesrapport Maj 2024

Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den geopolitiska situationen är fortsatt besvärlig med […]

Läs vidare
3 juni

Räntebrev Maj 2024

Aktiebrev Lägesrapport Räntebrev per 2024.05.31 Förvaltarkommentar Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023