2021-08-02

Lägesrapport Juli

Marknaden

Sommaren är här och de finansiella marknaderna har visat att juli kan vara en spännande månad även den. Smittspridningen ökade återigen på vissa håll i världen, inte minst i USA, vilket fick volatiliteten på aktiemarknaderna att öka då återinförda restriktioner kan fördröja ekonomins återhämtning. Fortsatt sjunkande räntenivåer i USA fungerade dock som medicin för marknadernas oro. Inflationen i USA har visserligen överraskat på uppsidan de senaste månaderna, men har ändå varit i linje med vad Fed förväntat sig enligt centralbankschef Powell 

Kina stod för majoriteten av nyhetsflödet under månaden, där Kinas president Xi Jiping och hans Kommunistparti gått hårt åt teknologi-, fastighets- och utbildningssektorn. Inom teknologi gick man på bolag som Alibaba och Tencent, främst på grund av de stora mängder data de har samlat in på den kinesiska befolkningenMen det var i den privata utbildningssektorn som de styrande i Kina visade mest handlingskraft. Privata utbildningsföretag i Kina får inte längre göra vinst, använda sig av utländska lärare, ta in kapital från utlandet, förvärva konkurrenter eller ha undervisning på helger. Detta resulterade i stora kursfall inom de nämnda sektorerna, men främst inom utbildningssektorn. 

Räntefondernas utveckling

Kreditmarknaden har haft en relativt lugn period och kreditspreadarna handlades sidledes under månaden. Rapportsäsongen för det andra kvartalet är i full gång och merparten av de bolag som rapporterat har redovisat bra rapporter i förhållande till de ställda förväntningarna. Aktiviteten i primärmarknaden har varit låg och många bolag befinner sig i så kallade ”tysta perioder” inför sina kvartalsrapporter. Simplicity deltog i emissioner i IT-bolaget Crayon Group, logistik- och datacenterbolaget Bulk Industrier samt det brittiska e-handelsbolaget Very Group.  

Samtliga fonder hade en positiv utveckling under månaden. Simplicity Likviditet steg med 0,05 % medan Simplicity Företagsobligationer, Simplicity Global Corporate Bond och Simplicity High Yield gick upp med 0,38 %, 0,48 % respektive 0,49 %.   

Läs månadens Räntebrev här

Aktiefondernas utveckling

Aktiefonderna gick mycket starkt i juli både vad gäller absolut avkastning och relativt marknaderna. Bolagens kvartalsrapporter var återigen bra där flera bolag rapporterade bättre än förväntat. Särskilt bra gick det för fastighetsbolagen vars rapporter visade på fortsatt förbättring på hyresmarknaderna. Fastighetskoncernen Platzer, som är innehav i Simplicity Norden, Simplicity Sverige, Simplicity Småbolag Sverige och Simplicity Fastigheter, steg exempelvis med över 20 % efter att rapporten visat på positiv nettouthyrning för kontorssegmentet. Investmentbolag och industrikonglomerat bidrog också positivt till avkastningen i Simplicity Norden och de båda Sverigefonderna efter stora uppgångar för Bure Equity, Svolder, Lifco och Indutrade.  

Under den senaste rapportperioden har Simplicitys aktiefonder fått betalt för sin strategi att köpa kvalitetsbolag, då dessa bättre kunnat hantera ökade kostnader från inflation på insatsmaterial. Detta har bland annat varit tydligt i rapporterna från Thule, Indutrade, Hexagon, Lindab och Bufab.  

Samtliga aktiefonder uppvisade positiv utveckling under månaden, där Simplicity Fastigheter utvecklades mest positivt och gick upp med 11,2 %. Simplicity NordenSimplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige gick upp med 7,2 %9,5 % respektive 10,1 %, medans Simplicity Småbolag Global steg med 2,2 %. 

Läs månadens Aktiebrev här

TV: Simplicity Fastigheter första 6 månader

Simplicity TV med programledare Tommy Taponen intervjuar i detta avsnitt Henrik Tingstorp, ansvarig förvaltare av Simplicity Fastigheter. Frågorna kretsar kring fondens avkastning sedan starten 2020-12-11, hur det var att starta en ny fastighetsfond mitt i Corona-krisen, vilka hållbarhetsparametrar vi tittar extra på samt hur sektorn påverkades och kan påverkas av stigande långräntor.

Simplicity Fastigheter fyllde 6 månader den 11 juni, och har sedan fondstarten tom 2021-07-31 avkastat 32,8%.

Titta på film om Simplicity Fastigheter

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter Juli (PDF)

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

9 juli

Aktier och fotboll – en lyckad kombo

Om vad vi grubblar över när vi tittar på fotboll. Aktierna som platsar i Stockholmsbörsens startelva. Vad som kännetecknar en bra målvakt. Vad Brolin och Lundin har gemensamt och till sist ett förslag. “Körde förbi ett fängelse igår där jag såg att fångarna var ute på rastgården å spelade fotboll. Så jag vevade ner rutan […]

Läs vidare
3 juli

Handelsinformation: Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact

Med anledning av helgdag i USA är Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact stängda för handel 2024-07-04. En order som registreras när en fond är stängd för handel utförs när fonden är öppen för handel igen. Fonderna öppnar åter för handel fredag 5 juli. Om du har några frågor gällande din fondhandel eller ditt […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023