2020-12-01

Lägesrapport November

Marknaden

November blev en mycket händelserik månad inom många olika områden. Det amerikanska presidentvalet blev som befarat en ganska stökig historia där det dröjde ett antal dagar innan det kunde konstateras att Joe Biden blivit vald till ny president. Joe Biden har nu, trots Trumps försvårande inställning, börjat formera sin regering där strategin verkar vara att satsa på etablerade och erfarna personer.

Under månaden kom det positiva nyheter från ett antal läkemedelstillverkare om att ett vaccin mot Covid-19 är på väg att färdigställas. Allt mer tyder nu på att vaccinationer skall kunna inledas på bred front inom kort vilket tagits emot positivt av marknaderna. Smittspridningen fortsätter den öka även om vissa tendenser till förbättringar kan ses efter att omfattande restriktioner införts i framförallt Europa. Det verkar också som att de åtgärder som införts under hösten utformats på ett sätt som inte skapat den typ av störningar i ekonomierna som vi såg i våras.

Sammanfattningsvis tolkades merparten av nyhetsflödet positivt vilket ledde till ökad riskvilja och stigande priser på såväl aktier som företagsobligationer och förväntningarna på ett starkt 2021 är nu höga då det kan blir ett år med både förbättrade internationella relationer (mellan USA och Kina exempelvis) och ett avslut på covid-19-krisen.

Räntefondernas utveckling

I USA blev Feds räntebesked odramatiskt då inga policyförändringar annonserades. Fed-chefen, Jerome Powell, angav dock att Fed diskuterar parametrarna för sina tillgångsköp vilket innebär att det kan komma förändringar i samband med mötet i december. Riksbanken utökade sitt tillgångsköpsprogram med 200 miljarder kronor samtidigt som programmet förlängdes till den 31 december 2021 och meddelade även att de kommer utveckla köpen av företagsobligationer.

Kreditmarknaden hade en stark utveckling under månaden till följd av den ökade optimismen i marknaden och som en effekt av att de flesta företag redovisat resultat som varit i linje med eller bättre än förväntningarna [även om de i många fall är lägre än under 2019].

Efter en avvaktande inledning av månaden ökade aktiviteten i primärmarknaden i takt med att sentimentet blev allt bättre. Simplicity Likviditet steg med 0,19 procent under månaden.  Simplicity Företagsobligationer, Simplicity Global Corporate Bond och Simplicity High Yield steg med 0,95 procent, 2,29 procent respektive 1,58 procent.

Läs månadens Räntebrev här

Aktiefondernas utveckling

En kompott av positiva nyheter bidrog till att aktier fortsatte rusa i november. MSCI World Index hade sin bästa månad någonsin sedan starten 1969 och samtliga Simplicitys aktiefonder steg under november som även den blev en händelserik månad.

Nyheterna om att ett vaccin snart kan börja distribueras utlöste en sektorrotation på aktiemarknaderna där vinnare på pandemin såsom e-handlare, spelutvecklare och livsmedelskedjor utvecklades svagt medan cykliska bolag och förlorare på pandemin steg.

Även fastighetsbolagen värderades upp kraftigt vilket gynnade Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige. Bland annat steg Castellum, Hufvudstaden, Fabege, Diös och Platzer alla med över 15 procent.

Nordic Entertainment Group, som levererar TV via kanaler som TV3 och streaming genom framförallt Viaplay, presenterade modiga expansionsplaner vilka uppskattades av analytikerkåren och aktien steg kraftigt under månaden vilket var glädjande då Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige har alla poster i aktien.

Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige steg under månaden med 7,7 procent respektive 7,1 procent. Simplicity Norden och Simplicity Småbolag Global steg med 5,1 procent respektive 2,1 procent.

Anton Kristiansson ger en kort kommentar om aktiemarknaden månaden som gått.

Läs månadens Aktiebrev här

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter Nov (PDF)

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

22 februari

Avkastning är inte allt – det finns risk också

Om att alla beslut handlar om risk och avkastning; om choklad och risk och avkastning; om ett test på risk och avkastning; om risk som inte ger avkastning; om risk som ger avkastning. “If you want a guarantee, buy a toaster.” Choklad och risk Där står du igen, i affären och ska välja chokladkaka. Rader […]

Läs vidare
16 februari

Handelsinformation: Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact stängda för handel 2024-02-19

Med anledning av President´s Day är de Amerikanska börserna stängda för handel under måndagen den 19 februari 2024. Då Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact investerar en betydande andel av fondens tillgångar på just de Amerikanska börserna är därmed fonden stängd för handel på detta datum. Fonden öppnar åter för handel i vanlig ordning […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023