2019-10-01

Lägesrapport September

Den politiska turbulensen runt om i världen fortsatte under september. I USA hotas president Donald Trump av riksrätt efter att uppgifter framkommit om att han försökt påverka den ukrainske presidenten att inleda en undersökning av den demokratiske presidentkandidaten Joe Bidens son. Handelssamtalen mellan USA och Kina fortsatte men präglades av fortsatt motstridiga signaler. I slutet av månaden förekom mediauppgifter om att Vita huset överväger att avlista kinesiska bolag från amerikanska börser och försvåra för amerikanska företag att investera i Kina. Syftet med dessa åtgärder skulle vara att begränsa kinesiska företags möjligheter att få tag på amerikanskt kapital.

I Storbritannien fortsatte problemen för premiärminister Boris Johnson efter att hans beslut att stänga parlamentet ogiltigförklarades av den högsta domstolen. Johnson bibehåller dock sin styvnackade linje om att britterna skall lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

I USA sänkte centralbanken, Federal Reserve, som förväntat sin styrränta med 0,25 procentenheter till 1,75%-2,00%. Ledamöternas egen prognos är att räntan skall ligga kvar på den nya nivån till slutet av 2020 vilket förvånade marknadens aktörer som förväntar sig ytterligare sänkningar i närtid.

Den europeiska centralbanken, ECB, sänkte sin inlåningsränta med 0,10 procentenheter samtidigt som de annonserade ett antal nya penningpolitiska stimulansåtgärder. Beskedet blev något av en besvikelse då många investerare hade hoppats på mer stimulanser och en större sänkning. I Sverige lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad samtidigt som de bibehöll sitt budskap om en höjning i slutet av 2019 eller i början av 2020. Detta går stick i stäv med marknadens prissättning som indikerar en räntesänkning under nästa år.

Räntefondernas utveckling
Simplicity deltog bland annat i nyemissioner i det finländska industribolaget Cargotec, det svenska investmentbolaget Vostok New Ventures samt det danska energibolaget European Energy som utökade storleken på ett grönt obligationslån. Både Simplicity Likviditet och Simplicity Företagsobligationer påverkades positivt av det starka sentimentet i den nordiska kreditmarknaden och steg med 0,05% respektive 0,24%. Utvecklingen för Simplicity Global Corporate Bond tyngdes av en svag utveckling i ett antal av fondens innehav och avkastningen i september uppgick till -0,14%.

Aktiefondernas utveckling
Under september steg cykliska aktier medan defensiva aktier sjönk, vilket är ett intressant mönster då trenden tidigare under året varit det motsatta. Rotationen var till viss nackdel för Simplicity Norden, Simplicity Sverige och Simplicity Småbolag Sverige då de tre fonderna har hög vikt allokerad till defensiva bolag inom fastighets- och dagligvarusektorn. Volatiliteten i fastighetsbolagen ökade under månaden, vilket resulterade i att samtliga tre fonder reducerade vikten mot sektorn något.

Denna negativa rörelse kompenserades dock till viss del genom specifika innehav i bland annat Electrolux, Instalco, Skanska och Fortnox. De bidrog samtliga positivt till Simplicity Småbolag Sveriges avkastning under september som var 1,3%. Simplicity Sverige steg med 1,8%, där Electrolux och SEB var två utav de positiva bidragsgivarna. Även Simplicity Norden steg under månaden och landade på 0,9%.

Månaden för Simplicity Småbolag Global präglades av specifika innehavs utveckling där amerikanska Fox Factory Holding hade en tuff månad. Bättre gick det för den amerikanska kontorsmöbelproducenten Herman Miller som släppte en mycket stark rapport. Den visade på både tillväxt och förbättrad lönsamhet och bolaget värderas till strax under 14 gånger den förväntade vinsten. Fonden avkastade under september 0,0%.

Simplicity Kina minskade också vikten mot fastighetsbolag i Hong Kong. Istället ökades positionerna i industribolagen genom bland annat China Lesso samt stabila konsumentbolag som Yihai International. Simplicity Kina lämnade under månaden i sin helhet den tidigare kursvinnaren Cafe de Coral som rekylerade nedåt under månaden. Simplicity Kinas avkastning i september var -0,8%.

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter September (PDF)

 

 

 

 

 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

9 juli

Aktier och fotboll – en lyckad kombo

Om vad vi grubblar över när vi tittar på fotboll. Aktierna som platsar i Stockholmsbörsens startelva. Vad som kännetecknar en bra målvakt. Vad Brolin och Lundin har gemensamt och till sist ett förslag. “Körde förbi ett fängelse igår där jag såg att fångarna var ute på rastgården å spelade fotboll. Så jag vevade ner rutan […]

Läs vidare
3 juli

Handelsinformation: Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact

Med anledning av helgdag i USA är Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact stängda för handel 2024-07-04. En order som registreras när en fond är stängd för handel utförs när fonden är öppen för handel igen. Fonderna öppnar åter för handel fredag 5 juli. Om du har några frågor gällande din fondhandel eller ditt […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023