2020-11-24

Aktietankar: Julhandeln rullar igång

Denna vecka är det spenderarbyxorna på för många då julhandeln sparkar igång med Black Friday. Reorna står i vanlig ordning som spön i backen men ändå är det lite annorlunda i år. Julklappsjakten på stan bör bytas mot mysbyxor i soffan med en dator i knät då pandemin kommit i vägen för den vanliga butikshandeln och självklara vinnare är e-handlarna. I våra fonder har BHG Group, Boozt, Dustin och Lyko alla gått mycket starkt under året och många förväntar sig att våra nya shoppingvanor kommer bestå även när pandemin är över. Det finns även en annan kategori av bolag som gynnats av den ökade e-handeln men som inte fått lika mycket uppmärksamhet, nämligen logistikbolagen. De har dock inte gynnats av pandemin i riktigt samma utsträckning som e-handlarna. Branschen är konjunkturberoende och då världens ekonomier gått på låga växlar under året har transporter för bland annat industri och verkstad sjunkit, för att inte tala om transporterna av popcorn till biografer. De logistikbolag som varit positionerade för omställningen till e-handeln har dock kunnat kompensera för bortfallet som skett. Vi ser samtidigt att mycket av pengarna som i vanliga fall skulle lagts på restauranger, resor eller biografer istället spenderats på fysiska varor som måste transporteras. E-handeln innebär också att transporterna blir fler då stora långsamma bulklaster byts mot många mindre paket med kortare leveranstider, som till på köpet oftare går på retur.

Just nu ser därför vissa logistikbolag ut att kunna få en dubbel framgång nästa år då det dels finns goda förutsättningar för att konjunkturen fortsätter återhämta sig till ett klart bättre år än 2020, dels att våra nya vanor med högre e-handel hänger kvar även när pandemin är över.

Logistikbolagen har under året fått större plats i våra portföljer. På den svenska aktiemarknaden är det tyvärr dåligt med logistikbolag medan det globalt finns ett större utbud. I Simplicity Norden har vi innehav i danska DSV där både försäljning och resultat stigit under året. Simplicity Småbolag Global har idag fem transportbolag i portföljen samt ett IT-bolag med lösningar för att effektivisera och automatisera leveranskedjor. Kanske behövs effektivisering extra mycket nu när julhandeln rullar igång.

Fondernas logistikbolag

Simplicity Norden
DSV (DK)
Erbjuder alla sorters transport samt lagerhållning, orderhantering och andra logistiklösningar.

Simplicity Småbolag Global
Landstar Systems (US)
Globalt nätverk av självständiga leverantörer med transport via lastbil, båt, flyg och tåg.

Werner Enterprises (US)
Transportföretag av allmänna varor från Kanada till Mexiko.

TFI International (CA)
Ett av Nordamerikas största åkeri med nätverk från Kanada till Mexiko.

Marten Transport (US)
Lastbilsåkeri specialiserad på längre transporter av livsmedel och andra produkter som kräver temperaturreglerad eller isolerad transport.

SPS Commerce (US)
IT-bolag med webbaserade program för att förkorta leveranstider, optimera lagernivåer och minska kostnader.

Heartland Express (US)
Åkeri för kortare leveranser av en mängd olika varor som apparater, bildelar, pappersprodukter och detaljhandelsvaror.

 

/ Anton Kristiansson – förvaltar Simplicity Småbolag Global

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

22 februari

Avkastning är inte allt – det finns risk också

Om att alla beslut handlar om risk och avkastning; om choklad och risk och avkastning; om ett test på risk och avkastning; om risk som inte ger avkastning; om risk som ger avkastning. “If you want a guarantee, buy a toaster.” Choklad och risk Där står du igen, i affären och ska välja chokladkaka. Rader […]

Läs vidare
16 februari

Handelsinformation: Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact stängda för handel 2024-02-19

Med anledning av President´s Day är de Amerikanska börserna stängda för handel under måndagen den 19 februari 2024. Då Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact investerar en betydande andel av fondens tillgångar på just de Amerikanska börserna är därmed fonden stängd för handel på detta datum. Fonden öppnar åter för handel i vanlig ordning […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023