2022-03-30

Simplicity Företagsobligationer fyller 10 år!

För tio år sedan startade vi vår första fond med företagsobligationer – Simplicity Företagsobligationer.

Fonden startades som ett komplement till Simplicity Likviditet 2012, då företagsobligationsmarknaden i norden började växa som ett resultat av att företagen behövde fler finansieringskällor efter finanskrisen 2008. Fonden ville ta del av möjligheterna att investera i välskötta nordiska bolag med längre löptider och högre avkastning än vad Simplicity Likviditet hade mandat att investera i.

Med blygsamma 29 miljoner kronor ifrån dag ett föll valet på en portfölj innehållande ett antal företagsobligationer utgivna av bolag inom olika branscher som sportutrustning, investmentbolag, bank, energi och telekom. Den första tiden lades mycket kraft på att bygga upp portföljen och den första försäljningen gjordes först efter en och en halv månad då innehavet i Corem Property halverades – till en högre kurs än vad det köpts in på!

Sedan starten för 10 år sedan har det blivit över 6 800 affärer i fonden, och den har sedan starten gett kunder en årsberäknad avkastning på 2,68 %, vilket också är nästan exakt mitt i prick på målsättningen mellan 2,5 och 3,0%.

Under åren har fonden vuxit, inte bara vad gäller det förvaltade kapitalet, som idag uppgår till 5,1 miljarder kronor, utan även i antal förvaltare. Fonden förvaltas idag av Henrik Tingstorp tillsammans med Fabian Dahl och Magnus Thyni.

De största enskilda transaktionerna ligger kring 100 miljonerstrecket:
2014 – Sandvik 130 MSEK
2017 – Danske Bank 107 MSEK
2019 – Volkswagen Finans 113 MSEK
2020 – Volkswagen Finans 114 MSEK

Vi vill med detta ödmjukt tacka alla våra kunder, samarbetspartners och kollegor för förtroendet och tiden ni investerat i oss. Vi lovar att göra vårt yttersta för att leva upp till era förväntningar i framtiden och ser fram emot de kommande tio åren!

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

3 juni

Lägesrapport Maj 2024

Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den geopolitiska situationen är fortsatt besvärlig med […]

Läs vidare
3 juni

Räntebrev Maj 2024

Aktiebrev Lägesrapport Räntebrev per 2024.05.31 Förvaltarkommentar Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023