Augusti inleddes med stora fall på börserna och kraftigt sjunkande räntor efter att investerare börjat oroa sig över tillståndet i den amerikanska ekonomin. Upprinnelsen till de stora marknadsrörelserna var svag industri- och arbetsmarknadsdata i USA kombinerat med en oväntat stor räntehöjning från Bank of Japan. VIX-indexet som mäter marknadens volatilitet och som också brukar kallas för ”skräckindexet” steg till de högsta nivåerna sedan 2020. Turbulensen blev dock kortvarig och marknaderna återhämtade sig successivt under månaden.
- Eskalerad konflikt i mellanöstern
Konflikten i mellanöstern eskalerade genom flera större konfrontationer, men vissa framsteg tycks också ha gjorts i fredsförhandlingarna. Avtrycken i marknaden har i vanlig ordning varit små och koncentrerade till oljepriset.
- Räntesänkningarna i USA närmar sig
De inflationssiffror som publicerades visade att inflationen rör sig nedåt i de flesta stora ekonomierna vilket ger stöd för en mindre åtstramande penningpolitik. Vid centralbankskonferensen i Jackson Hole skickade Fed-chefen, Jerome Powell, tydliga signaler om att en räntesänkning är nära. Han sade också att det är tid för Fed att öka sitt fokus på arbetsmarknaden som utgör deras andra mål jämte inflationsmålet. Marknaden tolkade detta som att Fed kommer sänka räntan i snabb takt och för närvarande diskonteras räntesänkningar om cirka 100 punkter fram till årsskiftet.
- Riksbanken sänkte räntan enligt förväntansbilden
Riksbanken sänkte som förväntat sin styrränta med 25 punkter samtidigt som de indikerade att räntan kan sänkas ytterligare två till tre gånger förutsatt att inte något oväntat händer. I protokollet från räntemötet som publicerades några veckor efter räntemötet kunde noteras att samtliga ledamöter hade fört frågan om en sänkning med 50 punkter på tal, men att ingen i slutändan hade argumenterat för det.
Räntefondernas utveckling
Även kreditmarknaderna påverkades av marknadsturbulensen och kreditspreadarna i den europeiska High Yield-marknaden, mätt via indexet iTraxx Crossover, steg med som mest 80 punkter från de lägsta noteringarna från mitten av juli. I realiteten var dock dramatiken mindre och de flesta investerare såg snarast nedgången som en möjlighet att köpa mer obligationer.
Detaljhandelsbolaget Ellos angav i en pressrelease att det har inletts en process för att förändra ägarskapet av bolaget. Nyheten gav inte någon större påverkan på kurserna i bolagets obligationer.
Primärmarknadsaktiviteten tog fart efter semestern och ett stort antal bolag gav ut nya obligationer. Simplicity deltog bland annat i emissioner gjorda av det finska bolaget Mandatum och de norska företagen Aider och Aker Biomarine.
Samtliga fonder hade en stark utveckling och steg under månaden.
Likviditet +0,43%
Företagsobligationer +1,07%
Global Corp Bond +1,19%
High Yield +1,27%
Maturity 2027 +0,74%
Aktiefondernas utveckling
Mönstret på aktiemarknaderna följde narrativet med större oro för konjunkturen och sjunkande räntenivåer. Den räntekänsliga fastighetssektorn utvecklades positivt och dämpade nedgångarna på aktiemarknaderna tillsammans med stabila konsumentbolag, telekom och hälsovårdsbolag under en mycket volatil månad.
Norden -1,1%
Sverige -0,8%
Småbolag Sverige +0,5%
Småbolag Global -3,9%
Fastigheter +1,9%
Green Impact -5,7%
Månadsrapporter samtliga fonder
Månadsrapporter Augusti 2024 (PDF)
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens resultat (avkastning) är beräknat efter avdrag för årliga avgifter, i svenska kronor och med utdelningar återinvesterade i fonden. Ingen hänsyn är tagen till inflation. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad.