2022-01-11

Simplicity Småbolag Global i topp 2021!

Under 2021 hade Simplicity Småbolag Global en avkastning på hela 38,6%. Fonden slog sitt jämförelseindex med 11,5% och var bästa globala småbolagsfond på både Avanza och Nordnet.

Vad låg bakom fondens utveckling under året? 
Överavkastningen mot index var driven av ganska många innehav. Vi hade hög vikt i nordamerikanska banker under hela året vilket var lyckat då den sektorn var en av vinnarna när räntenivåerna steg. ServisFirst Bank steg till exempel med över 130%. Dessutom hade vi många innehav bland några snabbväxande IT-bolag, en sektor som annars hade ett tuffare år. Vi hittade flera tillväxtbolag med rimliga värderingar som steg kraftigt, exempelvis digitaliseringskonsulten Perficient och Nova som utvecklar mätteknologi till halvledarbranschen. Fler exempel på innehav som gick bra under året är svenska Lindab och Thule. Dessa bolag är också bra exempel på kvalitetsbolag som kunnat justera sina priser efter att deras kostnader stigit. Det är lättare att göra när man gör bra produkter.

Vilka innehav kommer driva avkastningen 2022? 
Förra året var det västvärlden, särskilt Nordamerika, som drev avkastningen. Jag tror visserligen marknaderna kommer fortsätta uppåt här men att Asien ändå kommer gå bättre tack vare att värderingarna är lägre. Vi har till exempel Raito Kogyo, ett japanskt bolag inom byggnadsbranschen som bland annat sysslar med att stabilisera landmassor. Det är väldigt stabilt, är i princip skuldfritt och handlas till P/E-tal 11. Flera asiatiska bolag inom materialbranschen ser också intressanta ut, som Kaneka och Lotte Fine Chemical. De är båda lönsamma och värderas just nu med P/B-tal under 1. 

Läs mer om fonden här

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

22 februari

Avkastning är inte allt – det finns risk också

Om att alla beslut handlar om risk och avkastning; om choklad och risk och avkastning; om ett test på risk och avkastning; om risk som inte ger avkastning; om risk som ger avkastning. “If you want a guarantee, buy a toaster.” Choklad och risk Där står du igen, i affären och ska välja chokladkaka. Rader […]

Läs vidare
16 februari

Handelsinformation: Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact stängda för handel 2024-02-19

Med anledning av President´s Day är de Amerikanska börserna stängda för handel under måndagen den 19 februari 2024. Då Simplicity Småbolag Global & Simplicity Green Impact investerar en betydande andel av fondens tillgångar på just de Amerikanska börserna är därmed fonden stängd för handel på detta datum. Fonden öppnar åter för handel i vanlig ordning […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023