11 januari

Simplicity Småbolag Global i topp 2021!

Under 2021 hade Simplicity Småbolag Global en avkastning på hela 38,6%. Fonden slog sitt jämförelseindex med 11,5% och var bästa globala småbolagsfond på både Avanza och Nordnet.

Vad låg bakom fondens utveckling under året? 
Överavkastningen mot index var driven av ganska många innehav. Vi hade hög vikt i nordamerikanska banker under hela året vilket var lyckat då den sektorn var en av vinnarna när räntenivåerna steg. ServisFirst Bank steg till exempel med över 130%. Dessutom hade vi många innehav bland några snabbväxande IT-bolag, en sektor som annars hade ett tuffare år. Vi hittade flera tillväxtbolag med rimliga värderingar som steg kraftigt, exempelvis digitaliseringskonsulten Perficient och Nova som utvecklar mätteknologi till halvledarbranschen. Fler exempel på innehav som gick bra under året är svenska Lindab och Thule. Dessa bolag är också bra exempel på kvalitetsbolag som kunnat justera sina priser efter att deras kostnader stigit. Det är lättare att göra när man gör bra produkter.

Vilka innehav kommer driva avkastningen 2022? 
Förra året var det västvärlden, särskilt Nordamerika, som drev avkastningen. Jag tror visserligen marknaderna kommer fortsätta uppåt här men att Asien ändå kommer gå bättre tack vare att värderingarna är lägre. Vi har till exempel Raito Kogyo, ett japanskt bolag inom byggnadsbranschen som bland annat sysslar med att stabilisera landmassor. Det är väldigt stabilt, är i princip skuldfritt och handlas till P/E-tal 11. Flera asiatiska bolag inom materialbranschen ser också intressanta ut, som Kaneka och Lotte Fine Chemical. De är båda lönsamma och värderas just nu med P/B-tal under 1. 

Läs mer om fonden här

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

20 mars

Marknadskommentar 20 mars

Händelseutvecklingen kopplad till svårigheterna för den schweiziska banken, Credit Suisse, har skapat stor turbulens i marknaden för företagsobligationer. Simplicitys räntefonder har påverkats negativt av detta och nedan finner ni en sammanställning från våra förvaltare över vad det är som har hänt och hur vi ser på läget just nu. 1. Den schweiziska storbanken, Credit Suisse, […]

Läs vidare
7 mars

Är Du vår nästa kollega?

Nu söker vi medarbetare till avdelningen Backoffice & Fondadministration i Varberg. Arbetet innebär administrativt arbete för fonderna, såsom kontoavstämningar, rapporteringar, utbetalningar, instruktion av aktieaffärer, värdering men även kundservice och kontakter med våra kunder. Många av uppgifterna ska slutföras inom viss tid och därför kan arbetet tidvis kännas stressigt. Då vi står under Finansinspektionens tillsyn har […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2021