Februari präglades av politisk och ekonomisk turbulens, särskilt med amerikanska handels- och utrikespolitiska utspel. Osäkerheten kring tullar, Ukrainakonflikten och den globala ekonomin påverkade finansmarknaderna, medan olika regioner visade varierande ekonomisk utveckling.
Amerikansk handelspolitik och geopolitiska spänningar
USA planerar att införa tullar mot Mexiko, Kanada och Kina samt överväger 25-procentiga tullar på europeiska varor och EU förbereder motåtgärder. USA:s agerande i Ukrainafrågan har väckt kritik i Europa, och vicepresident JD Vance uttryckte skarp kritik mot kontinenten under säkerhetskonferensen i München.
Ekonomisk utveckling i USA, Europa och Sverige
Den amerikanska ekonomin visade tecken på avmattning med en lägre tillväxttakt på 2,3 % i fjärde kvartalet 2024. Räntor på amerikanska statsobligationer sjönk, delvis på grund av Elon Musks rationalisering av statsapparaten. I Sverige ökade BNP mer än förväntat, medan inflationen steg oväntat till 2,7 %. Europeisk inflation var låg, vilket stärker förväntningarna på en räntesänkning från ECB i mars.
Marknadsreaktioner och framtidsutsikter
Amerikanska aktieindex föll, dollarn försvagades och långräntor steg, delvis på grund av minskat förtroende för Trumps ekonomiska politik. Kinesiska aktier visade en volatil men positiv utveckling, och ytterligare stödåtgärder förväntas från Kinas regering efter utspelet från USA om höjda tariffer. Svenska och europeiska marknader reagerade relativt stabilt trots de politiska konflikterna. Den senaste utvecklingen signalerar dock ökad osäkerhet och en förändrad ekonomisk och säkerhetspolitisk balans mellan USA, Europa och Kina.
Räntefondernas utveckling
Kreditmarknaden fortsatte att utvecklas väl även under februari och volatiliteten var förhållandevis låg. Företagen har fortsatt att rapportera under månaden och resultaten har i vanlig ordning varit lite varierande, men totalt sett har utfallen varit goda ur ett kreditperspektiv. Bostadsbyggaren SIBS meddelade att de har brutit mot sina obligationsvillkor genom att ta upp nya lån. Företagets lyckades dock sluta en överenskommelse med sina obligationsägare om ett godkännande av överträdelsen efter att en grupp investerare, ledda av bolagets huvudägare Neptunia Invest, förbundit sig att tillskjuta mer eget kapital i SIBS. Fastpartner fick sitt kreditbetyg höjt av Moody´s från B1 till Ba3 med positiva utsikter och S&P gav Castellum en rating på BBB med stabila utsikter. Båda nyheterna togs emot positivt av marknaden.
Aktiviteten i primärmarknaden var fortsatt god och ett antal bolag valde att ge ut nya obligationer. Simplicity deltog bland annat i emissioner i Heimstaden Bostad, Lifco, Landsbankinn och Protector Forsikring.
Samtliga fonder hade en god utveckling och steg under månaden.
Likviditet +0,29%
Företagsobligationer +0,56%
Global Corp Bond +0,93%
High Yield +0,73%
Aktiefondernas utveckling
Med USA på dekis har den svenska börsen tagit över stafettpinnen och inlett året starkt. Både Simplicity Norden och Simplicity Sverige steg i februari, återigen stärkta av innehaven i banksektorn. De båda globalfonderna, Simplicity Green Impact och Simplicity Småbolag Global, påverkades negativt av kronans uppgång och en svag utveckling i USA.
Norden +1,5%
Sverige +1,8%
Småbolag Sverige -0,7%
Småbolag Global -6,4%
Fastigheter -5,0%
Green Impact -6,5%
Månadsrapporter samtliga fonder
Månadsrapporter Februari 2025 (PDF)
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fondandelar är alltid förenat med risk, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens resultat (avkastning) är beräknat efter avdrag för årliga avgifter, i svenska kronor och med utdelningar återinvesterade i fonden. Ingen hänsyn är tagen till inflation. Ytterligare riskinformation finns i respektive fonds informationsbroschyr samt faktablad.