7 december

Simplicity Småbolag Global ökar i lågt värderat bolag

Under förra veckan ökade Simplicity Småbolag Global sitt innehav i det Sydkoreanska kemibolaget Lotte Fine Chemical. Enligt Anton Kristiansson, förvaltare av fonden, är det ett av världens mest prisvärda bolag just nu.

  • Värderingen är väldigt låg i förhållande till vad man får. Deras lönsamhet i form av avkastning på eget kapital har legat över 10% under de senaste fyra åren, och i år ser den ut att hamna på ungefär 23%. Trots detta handlas aktien med ett P/E-tal på 5,9 samt ett P/B-tal på 1,0. 

Varför är värderingen så låg?

  • Det beror till stor del på att det gått ovanligt bra för företaget vilket gjort att resultatet skjutit i höjden. Resultatet har mer än dubblats i år. Efterfrågan på ammoniak och klorprodukter har varit stark samtidigt som priserna ökat då många producenter haft produktionsproblem. Det är rimligt att förvänta sig lägre listpriser framöver och därför förväntar sig marknaden att resultatet kommer sjunka. Även om resultatet skulle halveras har de dock en avkastning på eget kapital på runt 11,5%. Ett så stort fall är det dock ingen av bolagets analytiker som tror på under de närmaste åren, och även om det skulle ske är det ändå väldigt billigt att betala 1,0 gånger eget kapital för ett lönsamt och nästintill skuldfritt bolag. 

Bolaget tillverkar bland annat ammoniak, karbamid, kaustiksoda och klorämnen som har en lång rad användningsområden. Bland annat används de för produktion av gödsel, läkemedel, textil och andra material. Samtidigt har bolaget ett affärsområde inom så kallade gröna material. Just nu utgörs drygt 20% av bolagets försäljning av de mer miljövänliga materialen baserade på cellulosa. Det segmentet förväntas växa mycket under kommande år, mycket tack vare att materialen är giftfria och allergivänliga, men även för att de håller hög kvalitet.

Simplicity Småbolag Global har investerat i Lotte Fine Chemical sedan juni 2021 och bolaget har en vikt av 1,5% av fondens totala tillgångar.

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

4 september

Handelsinformation

Simplicity Småbolag Global samt Simplicity Green Impact stängda för handel 2023-09-04 Med anledning av den amerikanska helgdagen Labor Day som infaller den 4 september är Simplicity Småbolag Global samt Simplicity Green Impact stängda för handel på detta datum. Handel i fonderna återupptas i vanlig ordning tisdagen den 5e september. Om du har frågor om pågående […]

Läs vidare
1 september

Välkomna Rose, Anders och Richard

Vi är glada över att presentera våra nya medarbetare till Simplicity som kommer jobba med våra nya verksamhetsområden Portföljförvaltning och Stiftelsetjänst. Rose Mjörnstedt kommer ansvara för vårt nya verksamhetsområde, Simplicity Stiftelsetjänst. Rose har mångårig erfarenhet från finansbranschen, främst inom Private Banking och Stiftelseverksamhet. Anders Silkisberg och Richard Andborn har båda en gedigen erfarenhet från finansbranschen. […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023