7 juni

Varför åka till Ullared när det finns fynd på börsen?

Bor du i Hästveda, Alvesta, Borgstena, Hjältevad, Gransjö, Hestra, Mörlunda, Orrefors, Tranemo, Urshult, Vimmerby eller Vislanda? Inte jag heller, men om du hade gjort det hade du bott granne med ett av sågverken som Canfor Corp. är huvudägare till. Det kanadensiska bolaget är det senaste tillskottet i Simplicity Småbolag Globals portfölj.

Bolaget äger även sågverk i Kanada och södra USA. De äger i princip ingen skog alls utan har i stället avverkningsrätter på offentlig skog i Kanada och köper timmer från privata skogsägare som de också hjälper med skogsskötsel och rådgivning. Slutprodukten är virke i olika former, papper och pappersmassa samt pellets och biobränsle.

Den största anledningen att fonden köpt aktien är den ovanligt låga värderingen. Man betalar bara 2 gånger förra årets vinst för en aktie, motsvarande 2,7 gånger detta års förväntade vinst per aktie. P/E-tal på 2 med andra ord.

Varför är det så billigt då? Priserna på timmer och trävaror har rusat under de senaste 2 åren vilket varit positivt för företagets marginaler. Priserna förväntas nu sjunka framöver. Branschen är också till stor del konjunktursstyrd vilket gjort att de mer negativa konjunkturprognoserna sänkt bolagets värdering ytterligare. Och tur är väl det! Annars kanske inte aktien kommit in på grund av ren snålhet från förvaltningens sida.

Här kommer ännu ett sätt att se på bolagets värdering. Canfor Corp. har ett eget kapital på 4,0 miljarder kanadensiska dollar (CAD). Detta består främst utav värdena på sågverken, pappersbruken, lager med färdiga varor, lager med råmaterial samt bolagets kassa efter att alla bolagets lån och andra skulder dragits av. I år förväntas Canfor Corp. ha ett resultat på 1,15 miljarder CAD. Det motsvarar en avkastning på eget kapital på 29%. Nästa år förväntas resultatet sjunka kraftigt och landa på 0,59 miljarder CAD. Det motsvarar en avkastning på 15% på nuvarande egna kapital. Längre fram blir prognoserna grumligare men om avkastningen på det egna kapitalet återgår till snittet för åren 2015 – 2020 kommer det landa på ungefär 11% vilket också är bra. Ändå handlas företaget till en värdering på bara 3,0 miljarder CAD. De sågverk, pappersbruk, lagervaror och likvida medel man som aktieägare äger och som genererar en fin lönsamhet säljs alltså med en rabatt på ca 25%. Jag bor nära Ullared, men just nu hittar jag bättre fynd på börsen.

/ Anton Kristiansson, ansvarig förvaltare av Simplicity Småbolag Global

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

1 juni

Lägesrapport maj

Rapportsäsongen är i stort sett avslutad och den rådande bilden om starka resultat från företagen håller i sig. Kreditmarknaderna hade en förhållandevis stark utveckling under maj och samtliga fonder genererade positiv avkastning, medans aktiefonderna spretade i månadsavkastningen. Sammanfattning av marknadens fokus under månaden:  Överenskommelse om USAs skuldtak på plats Efter en period av intensiva förhandlingar […]

Läs vidare
24 maj

Simplicity Green Impact 1 år!

Den 23 maj 2022 startade vi Simplicity Green Impact, en global aktiefond som investerar i bolag som bidrar till en hållbar utveckling. Under det första året avkastade fonden +5,9%. Vi startade fonden i syfte att erbjuda en bred portfölj av bolag med exponering mot gröna megatrender. Fonden investerar i bolag som är tydligt kopplade till […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023