2020-01-02

Lägesrapport December – Summering 2019

December blev en mycket händelserik månad på den politiska fronten. Det skedde framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina och mycket tyder nu på att Fas 1-avtalet skall kunna undertecknas under januari. President Donald Trump ställdes inför riksrätt i USA, dock bedöms sannolikheten för att han skall bli dömd liten då det republikanska partiet har majoritet i senaten som fattar beslut i frågan. I Storbritannien blev parlamentsvalet en stor framgång för premiärminister Boris Johnson och parlamentet godkände omgående hans utträdesavtal vilket inleder processen för ett brittiskt utträde ur EU den 31 januari 2020.
Marknaderna tog fasta på de positiva delarna av nyhetsflödet och såväl börser som långa obligationsräntor steg generellt. De svenska och nordiska börserna avslutade det starka börsåret 2019 mycket positivt med breda uppgångar där fastighetsbolagen åter var i topp.

När vi summerar årets utveckling av våra fonder noterar vi glädjande att Småbolag Sverige har gett sina andelsägare en avkastning på hela 46%. Vi ser fram emot ett spännande börsår 2020.

Fond Utveckling 2019
Simplicity Norden 29.9%
Simplicity Sverige 32.7%
Simplicity Småbolag Sverige A 46.0%
Simplicity Småbolag Global 32.5%
Simplicity Kina 8,0%
Simplicity Likviditet A 0.99%
Simplicity Företagsobligationer A 3.95%
Simplicity Global Corporate Bond A 3.93%

 

Räntefondernas utveckling December
I kreditmarknaderna höll den positiva utvecklingen i sig då investerare fortsatte öka sin riskexponering inför årsskiftet. I primärmarknaden avmattades aktiviteten successivt under månaden. Simplicity deltog bland annat i emissioner i den norska banken Bank Norwegian, investmentbolaget M2 och anläggningsföretaget Nordisk Bergteknik. En ökning av utbudet av räntepapper med kort löptid kunde märkas under hela månaden då svenska banker minskade sina portföljer inför årsskiftet och investerare drog ned sina innehav i tillgångar med lägre risk till förmån för andra investeringar. Marknaden klarade dock av att absorbera dessa flöden utan några större problem. Avslutningen av 2019 blev stark för samtliga Simplicitys fonder. Simplicity Likviditet gick upp med 0,04 % samtidigt som Simplicity Företagsobligationer och Simplicity Global Corporate Bond steg med 0,25 % respektive 0,48 %.

Aktiefondernas utveckling December
Positiva tillskott från flera sektorer bidrog under december till avkastningen i Simplicity Norden, Simplicity Sverige samt Simplicity Småbolag Sverige. Fastighetsbolag gick fortsatt starkt i både Simplicity Norden och Simplicity Sverige och värda att uppmärksamma är byggbolaget Peab som steg med 13 % och Castellum, Balder och Wihlborgs som alla steg med mer än 7 %. Simplicity Norden fortsatte öka sin vikt inom verkstadsbolag genom ytterligare köp av Atlas Copco och Volvo och fick även ett positivt tillskott från finanssektorn genom Danske Bank och avkastade under december 2,9 %. Simplicity Sverige fortsatte fokusera på den högt viktade sektorn industribolag men även sektorn materialbolag ökades genom att både Boliden och SCA åter köptes in i portföljen. Genom tillskott även från finanssektorn genom Resurs Holding avkastade Simplicity Sverige 3,3 % under månaden. De positiva bidragen till december månads avkastning i Simplicity Småbolag Sverige på 5,2 % kom från en högre vikt i industribolag och en ökande vikt i materialbolag genom köp av Boliden, Hexpol och Holmen. Nämnvärt är även att Nibe, fondens bästa innehav under december, satte nytt kursrekord. Ytterligare reducering inom fastighetsbolag, genom försäljning av Hembla, ger fortsatt sektorundervikt.
De asiatiska och europeiska börserna steg medan den nordamerikanska börsen var neutral under månaden vilket gav en svagt negativ avkastning i Simplicity Småbolag Global på -0,9 %. Innehaven i brittiska Safestore och Tate & Lyle fick en skjuts uppåt efter det brittiska valet och i Asien steg australiensiska Service Stream.
Utvecklingen i Simplicity Kina gynnades främst av industri- och fastighetsbolag under december och avkastade 2,6 %. China Lesso fortsatte sin positiva utveckling och fonden tog under månaden hem vinster i China Lesso och Li Ning.

Månadsrapporter samtliga fonder

Månadsrapporter December (PDF)

 

 

 

 

 

Tillbaka till Nyheter

Fler nyheter

3 juni

Lägesrapport Maj 2024

Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den geopolitiska situationen är fortsatt besvärlig med […]

Läs vidare
3 juni

Räntebrev Maj 2024

Aktiebrev Lägesrapport Räntebrev per 2024.05.31 Förvaltarkommentar Under maj ledde prognoser om en ekonomisk återhämtning och förhoppningar om kommande räntesänkningar till en ökad optimism i de finansiella marknaderna. Denna till synes motstridiga kombination låg tillsammans med ett antal starka bolagsrapporter bakom de nya toppnoteringar som vi fick se på ett antal internationella börser under månaden. Den […]

Läs vidare
Copyright Simplicity AB 2023